Фрулаши на сеоској слави у Орашју

Колачар Иван Јовановић са супругом Снежаном радо се сликао са народним свирачима из крушевачког краја.

Црква Светог Јована Крститеља је некадашња задужбина краља Милутина, а 23.05.2010. године је била место окупљања и прославе сеоске славе - заветине у Орашју.

Фрулаши крушевачког краја су једва дочекали да се сликају испред познате светиње у Орашју и места где су тог кишовитог мајског дана још једном дали свој допринос неговању и афирмацији народног музичког стваралаштва у Србији.

На позив колачара Ивана Јовановића чланови крушевачког Удружења фрулаша "Адам Милутиновић" били су радо виђени гости на богомољи у Орашју. Народна кола и песме"Дај дигу", "Танкосава" , "Марамица од бела фулара", "Обраше се виногради"и друге песме у њиховој обради биле су пријатно изненађење за мештане Орашја и госте сеоске славе. Уз звуке фрула крушевачких народних свирача прво се разиграло народно коло испред цркве Светог Јована Крститеља, а фрулашка рапсодија се наставила за сво време похода литије главном улицом Орашја. Литија је ишла кроз село, обишла 4 записа, а онда се у центру села засвирало и заиграло заједно са члановима сеоског КУД-а "Вук Караџић", из Орашја.
Фото: Крушевачки фрулаши на богомољи у Орашју, Орашје, 23.05.2010.

Нема коментара: